Pachnący tymianek prosto z doniczki

Najważniejszym atutem tymianku jest jego intensywna woń oraz niewielkie rozmiary, dzięki którym możemy tą roślinę z powodzeniem uprawiać na domowym parapecie przez cały rok. Uprawianie ziół jest coraz bardziej popularnym elementem ekologicznego i zdrowego trybu życia, choćby dlatego warto się mu przyjrzeć.
Tymianek pospolity Tymianek pospolity

Tymianek pospolity czyli Thymus vulgaris jest wiecznie zielonym półkrzewem należącym do rodziny wargowatych. Tworzy licznie rozgałęzione, czerwonobrunatne pędy długości 20-50 cm. System korzeniowy palowy oraz łodyga u podstawy (szarawo owłosiona) drewnieją. Liście w kształcie są odwrotnie jajowate, ogonkowe a ich brzeg jest silnie podwinięty ku dołowi - jest to podstawowa cecha odróżniająca tymianek od macierzanki piaskowej.

Tymianek kwitnie na przełomie czerwca i lipca (czasem aż do października) w kolorze drobnych, jasnoróżowych, różowych, czasem białych kwiatów chętnie odwiedzanych przez pszczoły i muchówki. Jest to w końcu jedna z najpopularniejszych roślin miododajnych.

Warunki uprawy:

Światło: duża ilość bezpośredniego nasłonecznienia, najlepszy parapet południowy
Temperatura:latem najlepiej uprawiać na parapecie zewnętrznym, zimą w temp. pokojowej
Wilgotność: umiarkowana, stała
Gleba: żyzna, przepuszczalna, ciepła

Tymianek możemy z powodzeniem uprawiać w ogrodzie, przygotowując optymalne warunki uprawy oraz dobrze okrywając krzewinkę przed zimą. W donicy tymianek uprawiamy jak inne rośliny doniczkowe, światłożądne. Jednak, ponieważ roślina latem intensywnie rośnie dla poprawy jej zdrowotności warto przenieść doniczkę na parapet zewnętrzny, aby roślina odczuła różnicę temperatur między dniem i nocą. Podlewamy regularnie, nawozimy najwyżej raz w tygodniu.

Zastosowanie w kuchni: przede wszystkim do tłustych mięs i ryb, kiełbas, pieczonych ziemniaków, kiszenia i marynowania ogórków.

Autor: Beata Dulko-Kaszowska, ogrodnik i architekt krajobrazu