Ciasto dyniowe

To bardzo szybki i prosty na zawsze udające się ciasto dyniowe.
Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe

Bardzo ważne przed przystąpieniem do pieczenia ciasta jest przygotowanie piure z dyni, oraz odsączenie nadmiaru wody. Najlepszym i najszybszym sposobem jest ztarcie miąższu i jego odciśnięcie z wody.

Przygotowujemy:
Mokre składniki:
-1 szklanka pure z dyni
-1/3 szklanka cukru trzcinowego
-1/2 szklanki oleju roślinnego
1/3 szklanki mleka
-2 łyżki octu jabłkowego

Suche składniki:
-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki imbiru
-szczypta soli
+ garść żurawiny (ale nie koniecznie)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Składniki mokre łączymy razem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Suche składniki łączymy i dosypujemy do masy mokrych składników. Całość przenosimy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 50 minut.

Oto inne sposoby na wykorzystanie dyni